Hur kom Podcasts till? Podcastens Historia

juja han uT55XxQLQGU unsplash

Podcasts är en relativt ny form av media, men deras historia går långt tillbaka. Här är en titt på hur podcasts kom till och utvecklades till det de är idag.

Begreppet ”Podcasting”

Begreppet ”podcasting” myntades av Ben Hammersley i en artikel i The Guardian i februari 2004. Han beskrev det som en möjlighet att ”automatiskt distribuera ljudfiler till din iPod” genom att använda en teknik som kallas RSS (Really Simple Syndication). Hammersley förutsåg att podcasting skulle bli ett sätt för vanliga människor att skapa och distribuera ljudinnehåll utan att behöva gå via traditionella mediekanaler.

Födelsen av podcasting

Podcasting som teknologi hade sina rötter i tidigt 2000-tal, när Adam Curry och Dave Winer började experimentera med att skapa automatiska nedladdningar av ljudfilmer. Curry, en tidig användare av iPods, insåg att det skulle vara möjligt att automatiskt ladda ner ljudprogram via RSS-feeds till en iPod. Han började skapa en prototype-tjänst kallad ”iPodder” för att göra detta.

Den första riktiga podcasten skapades av Dave Winer i augusti 2004. Han kallade den ”Morning Coffee Notes” och det var en daglig audio-dagbok där han pratade om nyheter och händelser. Andra tidiga podcasts inkluderade ”The Dawn and Drew Show” och ”The Daily Source Code” av Adam Curry. Dessa tidiga podcasts var vanligtvis amatörproducerade och handlade om allt från teknik till politik och kultur.

Utvärdering och expansion

Under 2005 började fler och fler människor att upptäcka podcasting och antalet podcasts växte snabbt. Det började också dyka upp flera verktyg och tjänster för att göra det enklare att skapa och prenumerera på podcasts. iTunes började också att lista podcasts i sin katalog, vilket gjorde det enklare för människor att hitta och prenumerera på podcasts.

Under de följande åren växte podcasting ytterligare och blev alltmer professionellt. Fler och fler stora mediebolag började skapa podcasts och det blev vanligare att se kända personer och röster i podcasten. Podcasting blev också alltmer populärt som ett sätt för företag att nå ut till kunder med specifika intressen och det blev vanligt att se annonser och sponsoravtal inom podcasting.

Den senaste tidens utveckling

Under de senaste åren har podcasting fortsatt att växa i popularitet, med fler och fler människor som börjar lyssna på podcasts. Enligt statistik från Podcast Insights har antalet människor som lyssnar på podcasts varje vecka ökat med 40% sedan 2018. Detta kan till stor del tillskrivas den ökande tillgängligheten av smarttelefoner och bärbara enheter, samt en ökad medvetenhet om podcasting som en form av media.

Spotify är ett exempel på en plattform som har fått en stor roll i podcasting världen de senaste åren. Spotify har investerat i flera stora podcast-företag och erbjuder nu ett brett utbud av podcasts som kan lyssnas på via deras plattform. Detta har gjort det enklare än någonsin att hitta och lyssna på podcasts, och har bidragit till den ökande populariteten.

Sammanfattning

Podcasting är en relativt ny form av media, men dess historia går långt tillbaka. Begreppet ”podcasting” myntades 2004, och teknologin hade sina rötter i tidigt 2000-tal när Adam Curry och Dave Winer började experimentera med att skapa automatiska nedladdningar av ljudfilmer. Sedan dess har podcasting vuxit i popularitet och professionellisering och idag finns det tusentals olika podcasts att välja mellan på olika plattformar. Spotify är en av de största plattformarna för podcasting och har en stor roll i den senaste tidens utveckling av podcasting.

Relaterade Inlägg

  • Hur Lång ska en Podd Vara?

  • Vem kom på Podcast? Podcastens Historia

  • Podcasts och Dataförbrukning på ditt Mobilabonnemang

  • När Kom Den Första Podcasten? Tidiga Rötter och Början

  • Hur Skapar man en Podcast på Spotify? Så gör du!

  • Så Marknadsför du din Podcast! Bästa Tips & Råd